Wie doet er niet aan mee; goede voornemens. Ieder jaar rond oud en nieuw worden er lijstjes met voornemens voor het nieuwe jaar opgesteld. Een slechte gewoonte die je zou willen afleren, of juist iets nieuws wat je jezelf zou willen aanleren. Heb jij je goede voornemens het hele jaar volgehouden?
Of het nu persoonlijk of werk gerelateerd is, de meeste mensen houden hun voornemens enkel een paar maanden vol. Gedragsverandering vindt namelijk niet vanzelf plaats. Dit is een proces waarbij je jezelf bewust bezighoudt met het aan- of afleren van bepaald gedrag. Maar hoe hou je zo’n gedragsvoornemen nou vol?
Ben Tiggelaar heeft hier een informatief boek over geschreven: De ladder. In dit boek geeft Tiggelaar tal van tips om je doelen te behalen en je gedrag te veranderen. In deze blog zullen we je een tipje van de sluier geven en je inlichten over de welbekende Ladder van Ben Tiggelaar.
Wil jij jezelf een nieuwe werkwijze aanleren? Lees dan snel verder om meer over de bovengenoemde theorie te leren. Maar eerst... Wie is Ben Tiggelaar en wat is gedragsverandering?
Ben Tiggelaar
Ben Tiggelaar is auteur van het populaire boek De ladder en is geboren in 1969. Al 30 jaar lang houdt Tiggelaar zich bezig met alles wat te maken heeft met leiderschap en verandering. Daarnaast heeft hij veel kennis op gebieden als strategie, innovatie en gedrag. Hij schrijft boeken, geeft seminars en schrijft columns voor NRC Handelsblad. Van vele markten thuis dus!
Wat is gedragsverandering?
Heb jij weleens voor jezelf het doel gesteld meer te gaan sporten? Of besloten dat je je mailbox op je werk opgeruimder zou houden? Om deze doelen te behalen moet gedragsverandering plaatsvinden. Gedragsverandering is een proces waarbij je oud gedrag loslaat en nieuw gedrag aanleert (en dit natuurlijk langer volhouden dan tot de tweede week van februari...).
Wat belangrijk is om een gedragsvoornemen lang vol te houden, is het concreet maken van je doel. Daarnaast moet je niet te grote stappen willen maken. Wil je iedere ochtend een uur eerder opstaan dan dat je nu doet? Werk daar dan naar toe door bijvoorbeeld iedere ochtend één of twee minuten eerder op te staan.
Gedragsverandering op de werkvloer
Op de werkvloer worden vaak doelen opgesteld. Deze doelen kunnen betrekking hebben op klantbinding of marketing, maar ook op het samenwerken binnen het team. Misschien stel je wel het doel om zelf op een andere manier te werk te gaan om zo weer bepaalde doelen van het bedrijf te behalen. De ladder van Ben Tiggelaar kan je helpen om jezelf een nieuwe werkwijze aan te leren. Dus, hoe ziet deze ladder er nu uit?
De ladder van Ben Tiggelaar
De ladder van Ben Tiggelaar bestaat uit drie treden:
- Een doel
- Een gedragsvoornemen/-verandering
- Supporttechnieken
© Ben Tiggelaar, 2019
Een doel
Op de eerste trede, een doel, zet je concreet neer wat hetgeen is dat je wilt bereiken. Misschien heb je weleens gehoord van de SMART-methode. Op sommige scholen ontkom je niet aan dit begrip en ook enkele bedrijven gebruiken deze term bij het formuleren van hun doelen. SMART staat voor:
- Specifiek (De 5 W's: wie, wat, waar, waarom, wanneer)
- Meetbaar (Hoeveel moet je doen, hoe doe je dit en welk resultaat wil je behalen?)
- Acceptabel (Sta je achter je doel? Is het een logisch doel gezien omstandigheden en is er genoeg draagvlak?)
- Realistisch (Zijn de stappen om het doel te behalen haalbaar? Zijn alle middelen aanwezig? Is het doel relevant voor het bedrijf of jezelf?)
- Tijdsgebonden (Wanneer starten de activiteiten? Wanneer is het doel behaald?)
Door antwoord te geven op al deze vragen, zal je vanzelf een concreet doel krijgen. Dus... geen losse uitspraken zoals “ik ga vaker sporten” meer!
Een gedragsvoornemen
Op de tweede trede van de ladder van Ben Tiggelaar staat een gedragsvoornemen. Om een doel te behalen, is een bepaald gedrag vereist. Wat moet je in je doen of laten veranderen om je doel te behalen? Het kan ook gaan om gedrag waarbij je een enkele stap richting je doel kunt zetten!
Supporttechnieken
Hoe zorg je er nu voor dat je je aan je voornemen houdt? Met wat hulp! Soms is het moeilijk om consequent te blijven of kun je wel een zetje in de goede richting gebruiken. Ben Tiggelaar noemt dan ook dat je het beste (minimaal) drie supporttechnieken kunt inzetten. Deze technieken kunnen van alles zijn, al is het maar een kleine reminder voor jezelf.
Praktijkvoorbeeld
Het begrijpen van dit stuk theorie is misschien makkelijker te visualiseren door middel van een duidelijk voorbeeld. In een YouTube video van Ben Tiggelaar geeft hij het volgende praktijkvoorbeeld:
Een doel: innovatie en creatie verbeteren
In dit voorbeeld stelt een bedrijf als doel: we willen een innovatiever en creatiever bedrijf worden door het komende half jaar drie verschillende dingen/technieken te proberen om het team creatiever te maken.
Een gedragsvoornemen: iedereen dezelfde zendtijd
Als werkgever kan een bijpassend gedragsvoornemen zijn: zorgen dat iedereen tijdens vergaderingen dezelfde hoeveelheid zendtijd heeft. Zo kan iedereen zijn of haar ideeën delen en elkaar inspireren.
Drie supporttechnieken
Om deze gedragsverandering te laten plaatsvinden, kunnen verschillende supporttechnieken ingezet worden om je een handje te helpen.
- Begin bij jezelf, want de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij jou! Maak dan ook een reminder voor jezelf. Dit kan super makkelijk door bijvoorbeeld een opvallende post-it note in je zichtveld op je werkplek te hangen. Liever digitaal? Stel dan een herinnering in op je telefoon!
- Iedereen vergeet weleens iets, al helemaal als je veel verantwoordelijkheden hebt. Had je nou dat ene partnerbedrijf al teruggebeld? En was er al een afspraak gemaakt met de andere afdeling om even te sparren over een nieuw project? Moest jij je kinderen vandaag van school halen of zou je partner dat doen?...
Hiermee te zeggen: meerdere hoofden onthouden ook meer dingen. Vertel vooral aan je team wat je doel en je voornemen is en vraag hen of ze je hier af en toe mee willen helpen. Je team kan bijvoorbeeld tijdens een vergadering helpen door op te letten of iedereen aan de beurt komt en een seintje te geven wanneer dit niet gebeurt. - Als laatste voorbeeld van een supporttechniek, zou je een vertrouwde collega kunnen inlichten over je plan van gedragsverandering. Vraag hem of haar bijvoorbeeld om een wekelijkse herinnering via de e-mail.
Zelfmonitoring
Wat in de ladder niet terugkomt, maar wel erg belangrijk is, is zelfmonitoring en reflectie. Neem iedere week een moment de tijd om even terug te blikken naar hoe het met je gedragsvoornemen gaat. Wat heb je die week gedaan om je gedrag te veranderen? Ging het goed? Wat zou je nog anders kunnen doen?
Door jezelf op meerdere momenten bezig te laten zijn met je voornemen, blijf je je bewust van je eigen gedrag en zul je het langer volhouden. Neem bovenstaande theorie vooral mee bij je toekomstige persoonlijke doelen of wanneer je je werkwijze wilt veranderen. Met al deze tips is het voor je het weet november en besef je je dat je je voornemens het hele jaar hebt volgehouden!