De zoekfunctie van de Teams-chat.
24 november 2022 

De zoekfunctie van de Teams-chat.

Stop met eindeloos omhoog scrollen in de Teams-chat: gebruik de zoekfunctie om alles terug te vinden.

Sinds de coronacrisis is Microsoft Teams deel van de standaarduitrusting van Nederlandse werknemers met een computer. Online vergaderen of chatten, veel professionals – ook in het onderwijs – maken er dankbaar gebruik van. Als je samen werkt aan een bestand, bijvoorbeeld een Word-document, is het handig om dat te delen in de chat. Zo kun je het allemaal bekijken. Maar als het gesprek door loopt springt het bestand naar boven. Na een tijdje wil je het terugvinden, maar hoe? Scrollend? Nee, wij willen dat je snel kunt werken en raden je de zoekfunctie aan.

Waar zit de zoekfunctie in Teams?

De zoekfunctie van Microsoft Teams is snel toegankelijk: het is een zoekbalk op elke pagina van Teams. Deze staat helemaal bovenaan en is te herkennen aan het vergrootglas links en de tekst ‘Zoeken’ in lichtpaarse letters ernaast (of, als Engels de ingestelde taal is, ‘Search’).

zoeken in teams


Hoe vind je een bestand terug met de zoekfunctie van Teams?

Om een bestand te vinden typ je in de zoekbalk iets van de titel. Heette het bestand bijvoorbeeld (gedeeltelijk) ‘Uren’, dan typ je dat in de zoekbalk en klik je op enter. Vervolgens krijg je bestanden, berichten, personen uit je OneDrive en alle teams waar je nog lid van bent te zien die de woordgroep ‘uren’ bevatten.

Zoeken naar alles, bestanden, personen en berichten

Om meer overzicht te hebben kies je na het typen van je zoekwoord op het ‘Bestanden’-tabblad bovenaan. Dit is zeer aan te raden, omdat je nog gerichter kunt zoeken. Na klikken op deze functie kun je namelijk nog filteren op team, bestandstype, door wie het is aangepast en wanneer. Je kunt ook meerdere filters tegelijk gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op een Excel-document. Hiermee vind je, als je bekend bent met de details, bestanden vlugger terug.

filteren: Op team, bestandstype, gewijzigd door en op datum


Handigheidjes (‘hotkeys’) voor de zoekfunctie in Teams.

Voor optimaal gebruik van de zoekfunctie is het ten slotte handig als je bekend bent met onderstaande commando’s voor de zoekbalk - je gebruikt ze door ze in de zoekbalk te typen en op Enter te drukken: /bestanden of /files: hiermee zie je alle bestanden gedeeld in Teams gesorteerd op bewerkdatum;

Gebruik van backslash en forwardslash of shotcodes

/zoeken of /find: hiermee zoek je bestanden specifiek binnen een bepaald chatkanaal. Eerst typ je “/zoeken of /find”, vervolgens de naam van de chat en daarna het trefwoord uit de titel van het bestand dat je zoekt.

Veel succes en plezier met je uitgebreide kennis van Teams!

Over de schrijver
Reactie plaatsen