Het nut van ChatGPT voor het onderwijs
Huiswerk maken, coderen, met ChatGPT kun je heel veel. Maar heeft ChatGPT ook nut voor het onderwijs, en zo ja, wat is dat dan? Wij vertellen het graag in deze blog. Daarvoor leggen we eerst uit wat ChatGPT is, wat het kan en ten slotte ook waarom het onderwijs er iets aan heeft – inclusief anti-plagiaattip.
Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een online, gratis toegankelijk computerprogramma dat allerlei opdrachten kan uitvoeren doordat je ermee kunt chatten. Door deze chatfunctie is het een zogenaamde chatbot. Veel grote bedrijven gebruiken ook chatbots op hun website om klantenservice te bieden. Je chat dan niet met een persoon, maar met een robot (lees ook onze blog ‘Wat is ChatGPT?’).
Wat kun je met ChatGPT?
Veel. Onder andere:
- Ingewikkelde rekensommen oplossen;
- Gedichten produceren;
- Bijzondere afbeeldingen uitdraaien;
- Een klein computerprogrammatje maken;
- In een oogwenk verhaaltjes maken.
Doordat ChatGPT zo simpel te gebruiken is (je hoeft er alleen voor te kunnen lezen, schrijven en weten hoe je ermee op internet gaat) en zo veel kan, kun je hem bijvoorbeeld ook grotere werkstukken laten maken. Mits de capaciteit het toelaat, want de bot is regelmatig overbelast. We zouden zeggen: probeer hem zelf eens uit!
Met ChatGPT kun je veel meer dan alleen chatten.
Het nut van ChatGPT voor het onderwijs
Dat ChatGPT veel kan, staat dus als een (praat)paal boven water, maar wat is nu het nut van ChatGPT, en het nut van deze chatbot voor het onderwijs? Is ChatGPT niet met alle mogelijkheden tot huiswerk uitbesteden een digitale persona non grata voor alle leraren en leraressen?
Zo zou je het kunnen bekijken. Je hoeft immers niet eens een programmeertaal te ‘spreken’ om ChatGPT in te zetten. Er rollen hele epistels uit na een simpele vraag, zónder grammatica- of spellingsfouten. Dan is het wel heel makkelijk om hem ook huiswerkopdrachten te laten uitvoeren.
Toch hoeft ChatGPT niet helemaal weggezet te worden als de digitale duivel. Deze bot kan ook iets betekenen voor het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de volgende opties:
1. Laat een leerling liefde ontwikkelen voor literatuur en taal door het een verhaaltje te schrijven met zichzelf of bekenden in de hoofdrol;
2. Neem ‘codeerangst’ weg door een leerling te laten ervaren wat je allemaal kunt met coderen via een simpele opdracht;
3. Zoek ultrasnel plaatjes op of laat ze maken. Je kunt de zelfbedachte afbeeldingen ook printen en er bijvoorbeeld een memoryspel van maken, goed voor het groepsgevoel in de klas;
4. Laat kinderen een illustratie geven van het Turing-experiment, zo geef je ze digitale vaardigheden mee;
5. Maak er lesmateriaal mee, of formuleer feedback.
Op deze manier kan ChatGPT ook voor het onderwijs werken.
We wensen je veel plezier met deze tips, en via VidSchool geven we je graag nog meer uitleg. En vergeet niet: DetectGPT is er ook nog – zo haal je de plagiaat er wel uit.